Print opties:

Ossenhaas sous vide + romige knoflooksaus

ossenhaas sous vide

Welkom bij dit culinaire avontuur waarin we de kunst van het sous vide koken gaan ontdekken!

In dit recept zullen we ons richten op één van de meest geliefde en sappige stukken vlees: ossenhaas. Met behulp van sous vide technieken zullen we de geheimen ontdekken om een perfect gegaarde ossenhaas op tafel te toveren die je gasten versteld zal doen staan.

Waarderingen 5 van 2 stemmen
Kookmethode
Keuken
Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijd
Voorbereidingstijd: 10 minuten Kooktijd: 2 uur Totale tijd: 2 uren 10 minuten
Kooktemperatuur 54  °C
Porties 2
Beste seizoen Geschikt voor het hele jaar
Dieet Glutenvrij, Vlees
Ingrediënten
    Ossenhaas
  • 400 gram ossenhaas
  • Olie
  • Knoflookpoeder (optioneel)
  • Tijm of rozemarijn (optioneel, voor tijdens het bakken)
  • Boter (optioneel, voor tijdens het bakken)
  • Romige knoflooksaus (optioneel)
  • 1 tbsp Boter
  • 2 teentje Knoflook (fijngehakt)
  • 125 milliliter Slagroom
  • 50 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • Verse peterselie (optioneel, ter garnering)
Instructies
    Ossenhaas sous vide recept
  1. Stel de sous vide in op 54°C en laat deze voorverwarmen.

  2. Breng de ossenhaas op smaak met zout en peper.

    Optioneel: en de knoflookpoeder
  3. Vacumeer de gekruide ossenhaas.

  4. Plaats de vacuüm verpakte ossenhaas in het voorverwarmde waterbad. Zorg ervoor dat het volledig ondergedompeld is.

  5. Laat de ossenhaas sous vide garen voor 2 uur voor een optimale garing.

    Optioneel: Je kan intussen de knoflooksaus maken.
  6. Haal de ossenhaas uit het waterbad en de vacuümzak. Dep de ossenhaas droog  met keukenrol.

  7. Geef de ossenhaas een heerlijk knapperig korstje door deze kort te grillen of aan te braden in een hete pan met olie.

    Optioneel: Voeg tijdens het bakken de rozemarijn/tijm en boter toe aan de pan en schep de gesmolten boter over het vlees voor een extra diepe smaak.
  8. Romige Knoflooksaus (optioneel)
  9. Verwarm een steelpannetje op middelhoog vuur en voeg de boter toe. Laat de boter smelten tot deze begint te borrelen.

  10. Voeg de fijngehakte knoflook toe aan de gesmolten boter en bak het geheel gedurende 1-2 minuten, of tot de knoflook geurig en lichtbruin wordt. Let op dat de knoflook niet verbrandt, want dat kan een bittere smaak geven aan de saus.

  11. Giet de slagroom voorzichtig in de pan en roer goed door met een houten lepel. Breng de saus aan de kook en laat het vervolgens zachtjes sudderen op laag vuur.

  12. Terwijl de saus suddert, voeg je geleidelijk de geraspte parmezaanse kaas toe. Blijf roeren tot de kaas volledig is gesmolten en de saus dikker begint te worden.

  13. Proef de saus en breng deze op smaak met zout en peper naar jouw persoonlijke voorkeur. Voeg meer zout toe als de saus flauw smaakt of meer peper voor wat extra pit.

  14. Zodra de gewenste smaak is bereikt en de saus mooi is ingedikt, haal je de pan van het vuur.

  15. Als je de saus wilt gebruiken als garnering, laat het dan een paar minuten afkoelen. De saus zal iets dikker worden naarmate het afkoelt.

  16. Als je klaar bent om de knoflooksaus te serveren, schenk je deze over de sous vide ossenhaas of een ander gerecht naar keuze. Garneer eventueel met verse fijngehakte peterselie voor een kleurrijke presentatie.

Notitie

Ossenhaas sous vide variaties

Probeer deze heerlijke variaties om de veelzijdigheid van ossenhaas sous vide te ontdekken:

  • Exotische chimichurri: Een pittige saus op basis van peterselie, knoflook, chili en azijn, afkomstig uit Argentinië, geeft de ossenhaas een verrassende twist.
  • Kruidige cajun-marinade: Combineer paprikapoeder, cayennepeper, komijn, knoflookpoeder en olijfolie voor een pittige en smaakvolle marinade. Serveer de ossenhaas met een verfrissende limoensaus.
  • Honing-mosterdglazuur: Maak een glazuur van honing, dijon-mosterd, gehakte knoflook en een scheutje appelazijn. Bestrijk de ossenhaas ermee tijdens het grillen voor een zoete en hartige smaak.
  • Mediterrane tapenade: Bereid een tapenade van zwarte olijven, kappertjes, ansjovis, knoflook en olijfolie. Smeer de tapenade op de ossenhaas voor je deze sous vide kookt voor een verrukkelijke mediterraanse smaak.
  • Mosterd-tijmsaus: Verwarm dijon-mosterd, verse tijmblaadjes en een scheutje witte wijn in een sauspan. Laat de saus inkoken tot een dikke consistentie en serveer deze bij de ossenhaas.
  • Balsamico-glazuur: Combineer balsamicoazijn, honing en rozemarijn voor een zoetzure glazuur. Bestrijk de ossenhaas ermee tijdens het grillen voor een heerlijke karamellisatie.
Wil je ons of dit recept niet vergeten?
Volg ons op Pinterest
of pin dit recept: