Wat is sous vide koken? Top 5 grootste voordelen van sous vide!

Wat is sous vide koken

Het is niet zonder reden dat sous vide koken steeds populairder wordt onder hobbykoks over de gehele wereld. Maak van jou keuken een sterren restaurant! Wat heb je hier voor nodig?

Ontdek hier het geheim hoe thuiskoks heerlijk eten kunnen bereiden met weinig moeite.

Wat betekent sous vide?

Sous vide koken is in Nederland ook bekend als vacuümgaren. De woorden ‘sous vide’ zijn afkomstig uit het Frans. Letterlijk vertaald betekent sous vide ‘onder vacuüm’. Je spreekt sous vide uit als ‘soo-vied’.

Wat is sous vide koken?

Deze kooktechiek wordt meestal gebruikt bij het bereiden van vlees of vis. Maar is ook heel erg geschikt voor het bereiden van groentes.

Wat is sous vide koken precies? Dit is een kooktechniek waarbij een product op een constante lage temperatuur en onder vacuüm wordt gegaard.

Dit wordt gedaan door warm water naar een specifieke temperatuur te brengen (bijvoorbeeld 53°C) met een sous vide apparaat. Vervolgens houdt dit apparaat het water exact op deze ingestelde temperatuur. In het water wordt een gevacumeerd stuk vlees, vis of groente gelegd.

Het product dat je bereidt wordt langzaam naar de ingestelde temperatuur gebracht. Dit zorgt voor een perfect eindresultaat. Hier vertellen we later meer over hoe dit werkt.

Zo zei een vriend van mij het volgende toen ik hem sous vide koken voor het eerst liet zien:

Wat is sous vide koken een makkelijke manier om thuis de kwaliteit van een restaurant te krijgen!

Waarom sous vide koken?

Waarom wij koken met sous vide is makkelijk te beantwoorden!

Wij gebruiken deze bereidingstechniek vaak omdat het sous vide gegaard eten overheerlijk smaakt! Daarnaast is sous vide koken ook gemakkelijk, tijdbesparend en goedkoop is. De aanschaf is de grootste kost.

Het sous vide apparaat regelt het garingsproces perfect voor jou zonder iets te hoeven doen. Zo kan je vlees garen terwijl je bezig bent met iets anders, zoals het huishouden, de kinderen of het bereiden van ander heerlijk eten.

Als antwoord op de vraag waarom wij sous vide koken, zijn we tot een top 5 voordelen gekomen.

Voor- en nadelen sous vide koken

Sous vide koken is een makkelijke manier om perfect gegaard eten te bereiden. Het kent vele voordelen en enkele nadelen. De voor- en nadelen van sous vide koken hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Top 5 grootste voordelen sous vide

Bij het beantwoorden van de vraag ‘wat is sous vide koken’? Vinden wij het een belangrijk om te weten wat de 5 grootste voordelen hier van zijn. Deze voordelen van sous vide koken hebben we op een rijtje gezet:

 1. Consistent: het professionele resultaat dat je behaald dankzij deze kooktechniek is bij dezelfde instellingen zo goed als altijd hetzelfde.
 2. Zuinig: het apparaat is energie zuiniger dan een oven, gasfornuis en kookplaat. Een sous vide stick gebruikt weinig stroom. Dit bespaart enorm op de energierekening.
 3. Tijd besparen: doordat het apparaat alles zelf regelt heb jij tijd voor andere dingen. Ook blijft het sous vide apparaat én de bak waarin u het voedsel bereidt schoon tijdens en na het gebruik. Dit betekent dat u van het gebruikte sous vide materiaal niks hoeft schoon te maken.
 4. Smaakvol: sous vide gegaard eten behoudt alle sappen, smaken, vitamine en kleuren in het product. Door aromaten als boter, knoflook of kruiden toe te voegen is het gemakkelijk om meer smaak toe te voegen aan het product
 5. Betere bereiding: door de constante temperatuur is het makkelijker om het product perfect te garen zoals jij het wilt.

Nadelen sous vide

Het koken met sous vide kent niet alleen voordelen. Er zijn ook nadelen van sous vide te benoemen. De nadelen wegen volgens ons niet op tegen de voordelen. Dit zijn volgens ons de nadelen van sous vide koken:

 1. Lange bereidingstijd: de bereidingstijd kan lang zijn met het sous vide koken. Zo kan je voor een 2 cm dik stuk vlees bijvoorbeeld een 90 minuten bereidingstijd hebben. Uiteraard is deze tijd afhankelijk van het type vlees. Wij zien een lange bereidingstijd niet alleen als een nadeel; als je eten sous vide aan het garen is kan je in deze tijd andere dingen doen.
 2. Apparatuur nodig: voor het koken met sous vide heb je apparatuur nodig, bijvoorbeeld een sous vide stick. Hier onder geven wij hier meer informatie over wat je nodig hebt voor het sous vide koken.

Wat heb je nodig bij sous vide koken?

Er zijn heel veel soorten dingen te koop, zoals handige tools, apparaten, bakken en meer. Om wat overzicht te bieden hebben we het onderverdeeld in essentiële benodigdheden en verschillende producten die handig zijn om te hebben.

Essentiële benodigdheden

Voor het sous vide bereiden zijn er maar 2 essentiële dingen nodig:

 1. Sous vide apparaat: inkoppertje. De sous vide stick (meest gebruikt), de wateroven of een stoom oven zijn essentieel voor de bereidingswijze.
 2. Waterdichte bak: de bak is nodig om het water in te bewaren. Hierin wordt het gevacumeerde product gelegd en onder water gehouden. Voor een waterdichte bak kan je een bijvoorbeeld een grote soeppan gebruiken. Er zijn er ook speciale bakken voor sous vide te koop.

Bij de sous vide stick en de wateroven is water nodig om de bereidingswijze toe te kunnen passen. Het water dient als middel om de warmte van over te brengen naar het product. Ook heb je uiteraard elektriciteit nodig om het sous vide apparaat te kunnen laten werken.

Handig om te hebben

Vacumeermachine

Voor de bereiding volgens de sous vide techniek moet het product vacuüm worden verpakt. Dit kan worden gedaan door middel van een vacumeermachine. De vacumeermachine wordt gebruikt in combinatie met een vacuumzak. Het product dat je wilt bereiden wordt in de vacuumzak gedaan en in de vacumeermachine gelegd. Het apparaat onttrekt de lucht uit de zak en sealt de zak dicht door middel van warmte, hierdoor blijft de zak vacuüm. Omdat alle lucht uit de zak is, kan er geen vocht of bacteriën tijdens het sous vide koken in de vacuumzak bij je product komen.

Wij vinden een vacumeermachine handig om te hebben, omdat een ziplock zak (bijvoorbeeld diepvrieszakjes) minder handig en hygiënisch is. Ook passen niet alle producten in ziplock zakken. Daarom gebruiken wij zelf een vacumeermachine met speciale vacuümzakken (zie het stuk hier onder).

Vacuümzakken

Vacuümzakken of vershoudzakken worden gebruikt met een vacumeermachine. Enkele voordelen van een vacumeermachine voor sous vide hebben we hier boven uitgelegd. Voor sous vide koken is het is belangrijk om een vacuümzak te hebben waar het product in past en de ruimte heeft. Een vacuümzak is makkelijker om steriel te behandelden dan andere methodes (zoals een ziplock zak). De vacuümzak dient steriel behandeld te worden om de kans op ongewenste ontwikkelingen van bacteriën te verkleinen.

Vacuümzakken komen in alle soorten en maten, bijvoorbeeld op een rol of per stuk. De zakken zijn er met structuur en zonder structuur, gemaakt van plastic of aluminium. De 2 meest voorkomende type zakken zijn:

 1. Losse vacuümzakken: deze zijn ontworpen om weg te werpen na één keer gebruikt te zijn. De zakken zijn makkelijk in gebruik en vaak verschillende maten.
 2. Vacuüm zakken op rol: ook wel een buis geno emd. Deze dient op maat geknipt te worden en vervolgens aan 1 kant geseald te worden voor gebruik. Het voordeel hieraan is dat je zelf kan bepalen hoe groot de zak wordt.

Verschillende sous vide apparaten

Eerder hebben we uitgelegd wat sous vide is en de benodigdheden hier voor. Om sous vide te gaan bereiden kan je twee verschillende sous vide apparaten kopen; de sous vide stick en de sous vide water oven. Uitleg over deze type apparaten lees je hier onder:

Sous vide stick

Naast het gevacumeerde product en een bak of pan met water is dit apparaat het enige wat je nodig hebt om te starten. Vanwege de kleine omvang en de lage prijs is dit volgens ons het beste sous vide apparaat voor de meeste thuiskoks.

Het apparaat regelt het proces geheel automatisch. De stick wordt in een met water gevulde bak of diepe pan aan de rand vastgemaakt door middel van de ingebouwde stevige knijper.

Op het display kan de tijd en temperatuur worden ingesteld. De sous vide stick geeft aan wanneer het water op de juiste temperatuur is. Vervolgens wordt het product gegaard volgens de ingestelde temperatuur en tijd. De stick stopt automatisch wanneer de ingestelde tijd voorbij is.

Ben je op zoek naar een sous vide stick?

Wat wordt er automatisch geregeld door de sous vide stick?

Een sous vide stick regelt het volgende allemaal automatisch:

 • Temperatuur meting: het apparaat meet de temperatuur door de ingebouwde thermometer. Op het display is de huidige temperatuur van het water te zien. Ook kan hier de gewenste temperatuur worden ingesteld.
 • Water circulatie: de stick regelt ook de circulatie van het water. Dit wordt gedaan door de ingebouwde waterpomp. Door het water rond te pompen blijft het water overal in de bak op een constante temperatuur. Dit zorgt voor een gelijke garing van het product.
 • Temperatuur regeling: de stick regelt de temperatuur door middel van een verwarmingselement, de thermometer en de waterpomp. Door deze drie elementen samen wordt het water op een constante temperatuur gehouden.

Sous vide water oven

Naast de sous vide sticks zijn er ook sous vide water ovens te verkrijgen. Een sous vide water oven is een geïsoleerde bak met een ingebouwde temperatuur meter, waterpomp en warmte-element. De water ovens apparaten zijn vaak wat duurder dan een sous vide stick. Voor die hogere prijs krijg je wel iets terug; de ovens zijn namelijk makkelijker in gebruik, nauwkeuriger in temperatuur en zuiniger op het gebied van stroomverbruik.

Stoomoven

Naast de speciale sous vide apparaten is het ook mogelijk om sous vide toe te passen in een stoom oven. Je hebt dan geen sous vide apparaat nodig. De stoomoven is steeds meer te vinden in de Nederlandse thuis keukens.

De stoomoven belooft veel gezondheidsvoordelen. Toch verliezen producten veel smaak bij het garen in een stoomoven. Dit kan voorkomen worden door je product gevacumeerd in de stoomoven te bereiden; sous vide dus!

Bij het sous vide bereiden in een stoomoven blijft de smaak in het product en kan er zelfs makkelijker smaak aan je eten worden toegevoegd. Als u een stoomoven bezit, hoeft u alleen nog maar een vacuümeerapparaat en/of vacuumzakken te kopen om sous vide te kunnen bereiden.

Sous vide kopen?

Sous vide koken heeft veel voordelen, toch moet je goed opletten wanneer je een sous vide apparaat gaat kopen. Er zijn een aantal punten waar je goed op moet letten bij het kopen van een sous vide apparaat:

 • Vermogen: het vermogen is belangrijk, hoe meer vermogen hoe sneller het apparaat kan verwarmen. Naast de snelheid van het verwarmen is een hoger vermogen ook beter in staat de temperatuur constant te houden.
 • Nauwkeurigheid: de nauwkeurigheid heeft te maken met de precisie van het apparaat bij het aanhouden van een bepaalde temperatuur. Bij een slechte nauwkeurigheid kan het tot wel 3 graden Celsius verschillen. Dit kan het verschil maken tussen medium rare en medium.
 • Capaciteit: een sous vide apparaat heeft een bepaalde capaciteit, dit heeft te maken met de hoeveelheid water het apparaat kan verwerken. De benodigde capaciteit is afhankelijk van jouw doel. Is het voor een kleine steak, of wil je een hele lamsbout garen? Hoe groter de capaciteit, hoe duurder het apparaat vaak is.

Hopelijk hebben we je voldoende kunnen informeren over sous vide koken en hopen we je geholpen te hebben met jouw vraag ‘wat is sous vide koken’?

Veelgestelde vragen over sous vide

Wat betekent sous vide?

In het Nederlands betekent sous vide ‘vacuümgaren’. De woorden ‘sous vide’ zijn afkomstig uit het Frans. Letterlijk vertaald betekent sous vide ‘onder vacuüm’.

Wat is sous vide koken?

Sous vide koken is een kooktechniek waarbij gevacumeerd voedsel op een constante lage temperatuur wordt gegaard in warm water. Dit warme water wordt op een specifieke temperatuur gehouden door een sous vide apparaat.
Het voedsel wordt langzaam naar de gewenste temperatuur gebracht, wat resulteert in een perfect eindresultaat. Deze techniek wordt meestal gebruikt voor het bereiden van vlees, vis en groenten.

Wat heb je nodig bij sous vide koken?

Slechts twee dingen! Een sous vide apparaat (bijvoorbeeld een sous vide stick) en een waterdichte bak (bijvoorbeeld een pan of een speciale container).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *