Om de beste resultaten te behalen met sous vide koken, is het belangrijk om de juiste temperaturen en tijden te kennen voor verschillende soorten voedsel.
In dit artikel zullen we een diepgaande gids bieden voor sous vide temperatuur en tijden , zodat je de perfecte sous vide maaltijd kunt bereiden.
Rundvlees temperatuur
Kerntemperaturen rundvlees
Gaarheid Celsius (°C) Fahrenheit (°F) Rauw (rauw) 40°C 104°F Bleu 45°C 113°F Rare 50°C 122°F Medium rare (rosé) 55°C 131°F Medium 60°C 140°F Medium-well 65°C 149°F Well done (doorbakken) 70°C 158°F
Sous vide temperatuur rundvlees
Type vlees °C °F Dikte cm Dikte inch Tijd (uren) Bavette 54°C 129°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Bieflap 54°C 129°F 2 cm 0,8 inch 01:30 Biefstuk 54°C 129°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Brisket 82°C 180°F 5 cm 2 inch 24:00 Burger 60°C 140°F 2 cm 0,8 inch 01:00 Côte de boeuf 54°C 129°F 5 cm 2 inch 03:00 Diamanthaas 54°C 129°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Entrecôte 54°C 129°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Gehaktbal 60°C 140°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Hacheevlees 74°C 165°F 2,5 cm 1 inch 06:00 Hamburger 60°C 140°F 2 cm 0,8 inch 01:00 Klapstuk 82°C 180°F 5 cm 2 inch 24:00 Kogelbiefstuk 54°C 129°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Lever 60°C 140°F 1 cm 0,4 inch 01:30 Longhaas 54°C 129°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Magere runderlapjes 54°C 129°F 2 cm 0,8 inch 01:30 Ossenhaas 54°C 129°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Ossenstaart 82°C 180°F 5 cm 2 inch 24:00 Picanha / staartstuk 54°C 129°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Poulet / soepvlees 74°C 165°F 2,5 cm 1 inch 03:00 Rib-eye 54°C 129°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Riblappen 74°C 165°F 2,5 cm 1 inch 12:00 Rollade 60°C 140°F 5 cm 2 inch 04:00 Rosbief 54°C 129°F 5 cm 2 inch 03:00 Rump steak 54°C 129°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Runderfilet 54°C 129°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Runderschenkel 82°C 180°F 5 cm 2 inch 24:00 Rundertong 82°C 180°F 2,5 cm 1 inch 24:00 Runderwang 82°C 180°F 5 cm 2 inch 24:00 Schenkel 82°C 180°F 5 cm 2 inch 24:00 Schouderkarbonade 74°C 165°F 2,5 cm 1 inch 12:00 Short rib 82°C 180°F 5 cm 2 inch 24:00 Sucadelapjes 74°C 165°F 2,5 cm 1 inch 06:00 Tomahawk 54°C 129°F 5 cm 2 inch 03:00 Tong 54°C 129°F 1,5 cm 0,6 inch 01:00 Tournedos 54°C 129°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Vink 54°C 129°F 1,5 cm 0,6 inch 01:00
Kalfsvlees temperatuur
Kerntemperaturen kalfsvlees
Gaarheid Celsius (°C) Fahrenheit (°F) Rauw (rauw) 40°C 104°F Bleu 45°C 113°F Rare 50°C 122°F Medium rare (rosé) 55°C 131°F Medium 60°C 140°F Medium-well 65°C 149°F Well done (doorbakken) 70°C 158°F
Sous vide temperatuur kalfsvlees
Type vlees °C °F Dikte cm Dikte inch Tijd (uren) Achtermuis 55°C 131°F 4 cm 1,6 inch 06:00 Biefstuk 57°C 135°F 2 cm 0,8 inch 01:30 Blinde vink 60°C 140°F 3 cm 1,2 inch 02:00 Entrecôte 57°C 135°F 3 cm 1,2 inch 02:30 Fricandeau 60°C 140°F 5 cm 2 inch 03:00 Haas (heel) 55°C 131°F 4 cm 1,6 inch 03:30 Kalfsfilet 57°C 135°F 2,5 cm 1 inch 02:00 Kotelet 60°C 140°F 2 cm 0,8 inch 01:30 Lapjes 60°C 140°F 2,5 cm 1 inch 02:00 Lever 60°C 140°F 1 cm 0,4 inch 01:00 Poulet 60°C 140°F 2,5 cm 1 inch 02:00 Rib-eye 57°C 135°F 2,5 cm 1 inch 02:00 Riblap 60°C 140°F 2,5 cm 1 inch 03:00 Saucijzen 60°C 140°F 2,5 cm 1 inch 02:00 Schenkel 65°C 149°F 5 cm 2 inch 12:00 Schnitzel 60°C 140°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Sucadelapjes (heel) 65°C 149°F 6 cm 2,4 inch 12:00 T-bone 57°C 135°F 3 cm 1,2 inch 02:30 Tong 60°C 140°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Wang 65°C 149°F 5 cm 2 inch 08:00 Zwezerik 62°C 144°F 4 cm 1,6 inch 04:00
Varkensvlees temperatuur
Kerntemperaturen varkensvlees
Gaarheid Celsius (°C) Fahrenheit (°F) Medium rare (rosé) 60°C 140°F Medium 65°C 149°F Well done (doorbakken) 70°C 158°F
Sous vide temperatuur varkensvlees
Type vlees °C °F Dikte cm Dikte inch Tijd (uren) Achterham 65°C 149°F 8 cm 2,4 inch 12:00 Boston butt 74°C 165°F – – 24:00 Braadworst 62°C 144°F 4 cm 1,6 inch 02:00 Buikspek 80°C 176°F 3 cm 1,2 inch 12:00 Filetlapje 57°C 135°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Filetrollade 63°C 145°F – – 03:00 Fricandeau 60°C 140°F – – 03:00 Haaskarbonade 57°C 135°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Halskarbonade 57°C 135°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Hamlap 57°C 135°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Hamschijf 88°C 190°F 4 cm 1,6 inch 06:00 Procureur / Varkensnek 60°C 165°F – – 24:00 Ribkarbonade 57°C 135°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Rollade 63°C 145°F – – 03:00 Saucijs 62°C 144°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Schnitzel 57°C 135°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Schouderkarbonade 57°C 135°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Schouderlapje 88°C 190°F 2,5 cm 1 inch 06:00 Slavink 62°C 144°F 4 cm 1,6 inch 02:00 Spareribs 72°C 162°F – – 12:00 Speenvarken been 62°C 144°F 3 cm 1,2 inch 48:00 Tomahawk (varken) 62°C 144°F 4 cm 1,6 inch 02:00 Varkenshaas 57°C 135°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Varkenskotelet 62°C 144°F 2,5 cm 1 inch 01:00 Varkenslende 60°C 140°F 2 cm 0,8 inch 00:20 Varkensnek 68°C 154°F 3 cm 1,2 inch 24:00 Varkensschouder 70°C 158°F 2,5 cm 1 inch 18:00 Varkensstaart 70°C 158°F 2 cm 0,8 inch 48:00 Varkenswang 70°C 158°F 2 cm 0,8 inch 24:00
Lamsvlees temperatuur
Kerntemperaturen lamsvlees
Gaarheid Celsius (°C) Fahrenheit (°F) Rauw (rauw) 40°C 104°F Bleu 45°C 113°F Rare 50°C 122°F Medium rare (rosé) 55°C 131°F Medium 60°C 140°F Medium-well 65°C 149°F Well done (doorbakken) 70°C 158°F
Sous vide temperatuur lamsvlees
Type vlees °C °F Dikte cm Dike inch Tijd (uren) Lamshaas 57°C 135°F 2.5 cm 1 inch 01:30 Lamshart 60°C 140°F 2.5 cm 1 inch 02:00 Lamsbout 60°C 140°F 5 cm 2 inch 06:00 Lamsfilet 57°C 135°F 2.5 cm 1 inch 01:30 Lamskotelet 60°C 140°F 2.5 cm 1 inch 02:00 Lamskroon (lamsrack) 57°C 135°F 5 cm 2 inch 03:30 Lamstong 57°C 135°F 1.5 cm 0,5 inch 01:00 Lamsschouder 60°C 140°F 7.5 cm 3 inch 10:00 Lamsnek 60°C 140°F 5 cm 2 inch 08:00 Lamszwezerik 60°C 140°F 2.5 cm 1 inch 02:00
Gevogelte temperatuur
Sous vide temperatuur gevogelte
Type gevogelte °C °F Dikte cm Dikte inch Tijd (uur:min) Eendenborst 57°C 135°F 2,5 cm 1 inch 02:00 Eendenbout 82°C 180°F 5 cm 2 inch 08:00 Gans 70°C 158°F 10 cm 4 inch 16:00 Ganzenlever 54°C 129°F – – 01:30 Kalkoenbout 65°C 149°F 5 cm 2 inch 06:00 Kalkoen (heel) 65°C 149°F – – 12:00-24:00 Kalkoenfilet 64°C 147°F 3 cm 1,2 inch 02:30 Kalkoendij 65°C 149°F 5 cm 2 inch 04:00 Kip (heel) 74°C 165°F – – 02:30-04:00 Kipfilet 63°C 145°F 2,5 cm 1 inch 01:30 Kippendij 68°C 155°F 2,5 cm 1 inch 02:30 Parelhoen (heel) 65°C 149°F – – 04:00-06:00 Pekingeend (heel) 60°C 140°F – – 08:00-10:00
Wildvlees temperatuur
Sous vide temperatuur wildvlees
Type wild °C °F Dikte cm Dikte inch Tijd (uren) Bizon 57 135 3 1.2 02:00 Duivenborst 55 131 2 0.8 01:30 Duivenbout 60 140 3 1.2 03:00 Fazant 60 140 3 1.2 02:30 Fazantborst 58 136 2 0.8 01:45 Fazantbout 62 144 3 1.2 03:30 Gans 65 149 5 2 05:00 Haasfilet 55 131 3 1.2 02:30 Hertenbiefstuk 55 131 3 1.2 02:15 Hertenbout 58 136 4 1.6 04:00 Hertenlende 54 129 3 1.2 02:00 Hertenrack 57 135 4 1.6 03:30 Hertenrug 60 140 4 1.6 04:30 Hert stoofvlees 80 176 5 2 08:00 Konijnenbout 63 145 3 1.2 04:00 Konijnfilet 60 140 2 0.8 02:30 Kwartel 60 140 2 0.8 02:00 Kwartelbout 63 145 2 0.8 02:30 Patrijs 60 140 3 1.2 02:45 Ree 57 135 4 1.6 03:30 Reerug 56 133 5 2 05:00 Roodpootpatrijs 62 144 2 0.8 02:15 Struisvogelbiefstuk 58 136 4 1.6 03:45 Zwijnenrug 60 140 5 2 06:00 Zwijnwang 80 176 6 2.4 12:00
Vis en zeevruchten temperatuur
Sous vide temperatuur vis en zeevruchten
Type vis °C °F Dikte cm Dikte inch Tijd (uren) Coquilles 54°C 129°F 2 cm 0,8 inch 00:30 Dorade 58°C 136°F 3 cm 1,2 inch 00:45 Forel 52°C 126°F 2 cm 0,8 inch 00:30 Garnaal 54°C 129°F 1 cm 0,4 inch 00:20 Heilbot 54°C 129°F 2 cm 0,8 inch 00:30 Inktvis 57°C 135°F 2 cm 0,8 inch 00:40 Kabeljauw 55°C 131°F 2 cm 0,8 inch 00:30 Kreeft 60°C 140°F 4 cm 1,6 inch 00:50 Makreel 52°C 126°F 2 cm 0,8 inch 00:40 Octopus 77°C 170°F 5 cm 2 inch 02:30 Oesters 52°C 126°F – – 00:20 Rog 54°C 129°F 2 cm 0,8 inch 01:00 Roodbaars 55°C 131°F 2 cm 0,8 inch 00:40 Tarbot 56°C 133°F 3 cm 1,2 inch 00:50 Tonijn 52°C 126°F 2 cm 0,8 inch 00:30 Zalm 52°C 126°F 2 cm 0,8 inch 00:30 Zeebaars 56°C 133°F 3 cm 1,2 inch 00:45 Zeetong 58°C 136°F 2 cm 0,8 inch 00:40 Zeeduivel 56°C 133°F 3 cm 1,2 inch 01:00 Zeewolf 56°C 133°F 3 cm 1,2 inch 00:50
Groenten temperatuur
Sous vide temperatuur groenten
Type groente °C °F Dikte cm Dikte inch Tijd (uren) Aardappelen 85°C 185°F 2 cm 0,8 inch 01:30 Aardpeer 85°C 185°F 2 cm 0,8 inch 01:30 Artisjok 85°C 185°F 3 cm 1,2 inch 01:30 Asperge (witte en groene) 85°C 185°F 1 cm 0,4 inch 00:45 Aubergine 85°C 185°F 2 cm 0,8 inch 01:00 Bieten 85°C 185°F 3 cm 1,2 inch 02:00 Bloemkool 85°C 185°F 4 cm 1,6 inch 01:30 Bosui 85°C 185°F 1 cm 0,4 inch 00:45 Broccoli 85°C 185°F 2 cm 0,8 inch 00:45 Champignons 85°C 185°F 1 cm 0,4 inch 00:30 Cherrytomaat 85°C 185°F 1 cm 0,4 inch 00:30 Erwten 85°C 185°F 2 cm 0,8 inch 00:45 Flespompoen 85°C 185°F 3 cm 1,2 inch 02:00 Knolraap 85°C 185°F 3 cm 1,2 inch 01:30 Mais 85°C 185°F 3 cm 1,2 inch 02:00 Pastinaak 85°C 185°F 2 cm 0,8 inch 01:30 Pompoen 85°C 185°F 3 cm 1,2 inch 02:00 Prei 85°C 185°F 2 cm 0,8 inch 01:00 Radijs 85°C 185°F 1 cm 0,4 inch 00:30 Schorseneren 85°C 185°F 2 cm 0,8 inch 01:30 Ui 85°C 185°F 2 cm 0,8 inch 01:30 Venkel 85°C 185°F 2 cm 0,8 inch 01:30 Witlof 85°C 185°F 2 cm 0,8 inch 01:00 Wortel 85°C 185°F 2 cm 0,8 inch 01:30 Zoete aardappel 85°C 185°F 2 cm 0,8 inch 01:30
Eieren temperatuur
Sous vide temperatuur eieren
Type ei °C °F Tijd (uren) Eidooier (los) 65°C 149°F 0:45 Hardgekookt ei 70°C 158°F 1:30 Zachtgekookt ei 63°C 145°F 0:45
Veiligheidsmaatregelen bij sous vide koken
Hoewel sous vide een veilige kookmethode is, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen:
Zorg ervoor dat het voedsel volledig is ondergedompeld in het waterbad om een gelijkmatige bereiding te garanderen.
Gebruik alleen voedselveilige zakken die bestand zijn tegen hoge temperaturen en speciaal zijn ontworpen voor sous vide koken.
Laat het voedsel na het sous vide koken niet te lang op kamertemperatuur staan om de groei van bacteriën te voorkomen.
Disclaimer
Houd er rekening mee dat alle aangegeven temperaturen en tijden op deze pagina een richtlijn zijn. De exacte temperatuur kan variëren afhankelijk van de gewenste gaarheid, persoonlijke voorkeuren en kwaliteit van je sous vide apparatuur. Om ervoor te zorgen dat het vlees veilig en grondig gaar wordt, is het belangrijk om de minimale aanbevolen temperaturen te respecteren.
Het is altijd aan te raden om de exacte temperatuurinstelling te controleren met behulp van een betrouwbare vleesthermometer van hoge kwaliteit. Op die manier kunt u zowel de gewenste gaarheid bereiken als ervoor zorgen dat het vlees op de juiste temperatuur is om eventuele schadelijke bacteriën te doden.
Veiligheid en kwaliteit gaan hand in hand bij het bereiden van voedsel, dus vergeet niet de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om een heerlijke en veilige maaltijd te garanderen. Wij zijn niet verantwoordelijk voor het veilig garen van jouw voedsel.
Veelgestelde vragen
Is het mogelijk om te veel te garen met sous vide?
Ja, het is belangrijk om de aanbevolen temperaturen en tijden te volgen om overgaring te voorkomen. Sous vide koken kan echter helpen om voedsel minder snel te overgaren dan traditionele kookmethoden.
Kan ik bevroren voedsel rechtstreeks sous vide koken?
Ja, sous vide koken is een uitstekende methode om bevroren voedsel te bereiden. Je moet echter de kooktijd verlengen om ervoor te zorgen dat het volledig gaar is.