Sous vide temperatuur en tijden tabellen

sous vide temperatuur rode thermometer

Om de beste resultaten te behalen met sous vide koken, is het belangrijk om de juiste temperaturen en tijden te kennen voor verschillende soorten voedsel.

In dit artikel zullen we een diepgaande gids bieden voor sous vide temperatuur en tijden, zodat je de perfecte sous vide maaltijd kunt bereiden.

Rundvlees temperatuur

lijntekening rund

Kerntemperaturen rundvlees

GaarheidCelsius (°C)Fahrenheit (°F)
Rauw (rauw)40°C104°F
Bleu45°C113°F
Rare50°C122°F
Medium rare (rosé)55°C131°F
Medium60°C140°F
Medium-well65°C149°F
Well done (doorbakken)70°C158°F

Sous vide temperatuur rundvlees

Type vlees°C°FDikte cmDikte inchTijd (uren)
Bavette54°C129°F2,5 cm1 inch01:30
Bieflap54°C129°F2 cm0,8 inch01:30
Biefstuk54°C129°F2,5 cm1 inch01:30
Brisket82°C180°F5 cm2 inch24:00
Burger60°C140°F2 cm0,8 inch01:00
Côte de boeuf54°C129°F5 cm2 inch03:00
Diamanthaas54°C129°F2,5 cm1 inch01:30
Entrecôte54°C129°F2,5 cm1 inch01:30
Gehaktbal60°C140°F2,5 cm1 inch01:30
Hacheevlees74°C165°F2,5 cm1 inch06:00
Hamburger60°C140°F2 cm0,8 inch01:00
Klapstuk82°C180°F5 cm2 inch24:00
Kogelbiefstuk54°C129°F2,5 cm1 inch01:30
Lever60°C140°F1 cm0,4 inch01:30
Longhaas54°C129°F2,5 cm1 inch01:30
Magere runderlapjes54°C129°F2 cm0,8 inch01:30
Ossenhaas54°C129°F2,5 cm1 inch01:30
Ossenstaart82°C180°F5 cm2 inch24:00
Picanha / staartstuk54°C129°F2,5 cm1 inch01:30
Poulet / soepvlees74°C165°F2,5 cm1 inch03:00
Rib-eye54°C129°F2,5 cm1 inch01:30
Riblappen74°C165°F2,5 cm1 inch12:00
Rollade60°C140°F5 cm2 inch04:00
Rosbief54°C129°F5 cm2 inch03:00
Rump steak54°C129°F2,5 cm1 inch01:30
Runderfilet54°C129°F2,5 cm1 inch01:30
Runderschenkel82°C180°F5 cm2 inch24:00
Rundertong82°C180°F2,5 cm1 inch24:00
Runderwang82°C180°F5 cm2 inch24:00
Schenkel82°C180°F5 cm2 inch24:00
Schouderkarbonade74°C165°F2,5 cm1 inch12:00
Short rib82°C180°F5 cm2 inch24:00
Sucadelapjes74°C165°F2,5 cm1 inch06:00
Tomahawk54°C129°F5 cm2 inch03:00
Tong54°C129°F1,5 cm0,6 inch01:00
Tournedos54°C129°F2,5 cm1 inch01:30
Vink54°C129°F1,5 cm0,6 inch01:00

Kalfsvlees temperatuur

lijntekening kalf

Kerntemperaturen kalfsvlees

GaarheidCelsius (°C)Fahrenheit (°F)
Rauw (rauw)40°C104°F
Bleu45°C113°F
Rare50°C122°F
Medium rare (rosé)55°C131°F
Medium60°C140°F
Medium-well65°C149°F
Well done (doorbakken)70°C158°F

Sous vide temperatuur kalfsvlees

Type vlees°C°FDikte cmDikte inchTijd (uren)
Achtermuis55°C131°F4 cm1,6 inch06:00
Biefstuk57°C135°F2 cm0,8 inch01:30
Blinde vink60°C140°F3 cm1,2 inch02:00
Entrecôte57°C135°F3 cm1,2 inch02:30
Fricandeau60°C140°F5 cm2 inch03:00
Haas (heel)55°C131°F4 cm1,6 inch03:30
Kalfsfilet57°C135°F2,5 cm1 inch02:00
Kotelet60°C140°F2 cm0,8 inch01:30
Lapjes60°C140°F2,5 cm1 inch02:00
Lever60°C140°F1 cm0,4 inch01:00
Poulet60°C140°F2,5 cm1 inch02:00
Rib-eye57°C135°F2,5 cm1 inch02:00
Riblap60°C140°F2,5 cm1 inch03:00
Saucijzen60°C140°F2,5 cm1 inch02:00
Schenkel65°C149°F5 cm2 inch12:00
Schnitzel60°C140°F2,5 cm1 inch01:30
Sucadelapjes (heel)65°C149°F6 cm2,4 inch12:00
T-bone57°C135°F3 cm1,2 inch02:30
Tong60°C140°F2,5 cm1 inch01:30
Wang65°C149°F5 cm2 inch08:00
Zwezerik62°C144°F4 cm1,6 inch04:00

Varkensvlees temperatuur

lijntekening varken

Kerntemperaturen varkensvlees

GaarheidCelsius (°C)Fahrenheit (°F)
Medium rare (rosé)60°C140°F
Medium65°C149°F
Well done (doorbakken)70°C158°F

Sous vide temperatuur varkensvlees

Type vlees°C°FDikte cmDikte inchTijd (uren)
Achterham65°C149°F8 cm2,4 inch12:00
Boston butt74°C165°F24:00
Braadworst62°C144°F4 cm1,6 inch02:00
Buikspek80°C176°F3 cm1,2 inch12:00
Filetlapje57°C135°F2,5 cm1 inch01:30
Filetrollade63°C145°F03:00
Fricandeau60°C140°F03:00
Haaskarbonade57°C135°F2,5 cm1 inch01:30
Halskarbonade57°C135°F2,5 cm1 inch01:30
Hamlap57°C135°F2,5 cm1 inch01:30
Hamschijf88°C190°F4 cm1,6 inch06:00
Procureur / Varkensnek60°C165°F24:00
Ribkarbonade57°C135°F2,5 cm1 inch01:30
Rollade63°C145°F03:00
Saucijs62°C144°F2,5 cm1 inch01:30
Schnitzel57°C135°F2,5 cm1 inch01:30
Schouderkarbonade57°C135°F2,5 cm1 inch01:30
Schouderlapje88°C190°F2,5 cm1 inch06:00
Slavink62°C144°F4 cm1,6 inch02:00
Spareribs72°C162°F12:00
Speenvarken been62°C144°F3 cm1,2 inch48:00
Tomahawk (varken)62°C144°F4 cm1,6 inch02:00
Varkenshaas57°C135°F2,5 cm1 inch01:30
Varkenskotelet62°C144°F2,5 cm1 inch01:00
Varkenslende60°C140°F2 cm0,8 inch00:20
Varkensnek68°C154°F3 cm1,2 inch24:00
Varkensschouder70°C158°F2,5 cm1 inch18:00
Varkensstaart70°C158°F2 cm0,8 inch48:00
Varkenswang70°C158°F2 cm0,8 inch24:00

Lamsvlees temperatuur

lijntekening lam

Kerntemperaturen lamsvlees

GaarheidCelsius (°C)Fahrenheit (°F)
Rauw (rauw)40°C104°F
Bleu45°C113°F
Rare50°C122°F
Medium rare (rosé)55°C131°F
Medium60°C140°F
Medium-well65°C149°F
Well done (doorbakken)70°C158°F

Sous vide temperatuur lamsvlees

Type vlees°C°FDikte cmDike inchTijd (uren)
Lamshaas57°C135°F2.5 cm1 inch01:30
Lamshart60°C140°F2.5 cm1 inch02:00
Lamsbout60°C140°F5 cm2 inch06:00
Lamsfilet57°C135°F2.5 cm1 inch01:30
Lamskotelet60°C140°F2.5 cm1 inch02:00
Lamskroon (lamsrack)57°C135°F5 cm2 inch03:30
Lamstong57°C135°F1.5 cm0,5 inch01:00
Lamsschouder60°C140°F7.5 cm3 inch10:00
Lamsnek60°C140°F5 cm2 inch08:00
Lamszwezerik60°C140°F2.5 cm1 inch02:00

Gevogelte temperatuur

lijntekening kip

Sous vide temperatuur gevogelte

Type gevogelte°C°FDikte cmDikte inchTijd (uur:min)
Eendenborst57°C135°F2,5 cm1 inch02:00
Eendenbout82°C180°F5 cm2 inch08:00
Gans70°C158°F10 cm4 inch16:00
Ganzenlever54°C129°F01:30
Kalkoenbout65°C149°F5 cm2 inch06:00
Kalkoen (heel)65°C149°F12:00-24:00
Kalkoenfilet64°C147°F3 cm1,2 inch02:30
Kalkoendij65°C149°F5 cm2 inch04:00
Kip (heel)74°C165°F02:30-04:00
Kipfilet63°C145°F2,5 cm1 inch01:30
Kippendij68°C155°F2,5 cm1 inch02:30
Parelhoen (heel)65°C149°F04:00-06:00
Pekingeend (heel)60°C140°F08:00-10:00

Wildvlees temperatuur

lijntekening konijn

Sous vide temperatuur wildvlees

Type wild°C°FDikte cmDikte inchTijd (uren)
Bizon5713531.202:00
Duivenborst5513120.801:30
Duivenbout6014031.203:00
Fazant6014031.202:30
Fazantborst5813620.801:45
Fazantbout6214431.203:30
Gans651495205:00
Haasfilet5513131.202:30
Hertenbiefstuk5513131.202:15
Hertenbout5813641.604:00
Hertenlende5412931.202:00
Hertenrack5713541.603:30
Hertenrug6014041.604:30
Hert stoofvlees801765208:00
Konijnenbout6314531.204:00
Konijnfilet6014020.802:30
Kwartel6014020.802:00
Kwartelbout6314520.802:30
Patrijs6014031.202:45
Ree5713541.603:30
Reerug561335205:00
Roodpootpatrijs6214420.802:15
Struisvogelbiefstuk5813641.603:45
Zwijnenrug601405206:00
Zwijnwang8017662.412:00

Vis en zeevruchten temperatuur

lijntekening vis

Sous vide temperatuur vis en zeevruchten

Type vis°C°FDikte cmDikte inchTijd (uren)
Coquilles54°C129°F2 cm0,8 inch00:30
Dorade58°C136°F3 cm1,2 inch00:45
Forel52°C126°F2 cm0,8 inch00:30
Garnaal54°C129°F1 cm0,4 inch00:20
Heilbot54°C129°F2 cm0,8 inch00:30
Inktvis57°C135°F2 cm0,8 inch00:40
Kabeljauw55°C131°F2 cm0,8 inch00:30
Kreeft60°C140°F4 cm1,6 inch00:50
Makreel52°C126°F2 cm0,8 inch00:40
Octopus77°C170°F5 cm2 inch02:30
Oesters52°C126°F00:20
Rog54°C129°F2 cm0,8 inch01:00
Roodbaars55°C131°F2 cm0,8 inch00:40
Tarbot56°C133°F3 cm1,2 inch00:50
Tonijn52°C126°F2 cm0,8 inch00:30
Zalm52°C126°F2 cm0,8 inch00:30
Zeebaars56°C133°F3 cm1,2 inch00:45
Zeetong58°C136°F2 cm0,8 inch00:40
Zeeduivel56°C133°F3 cm1,2 inch01:00
Zeewolf56°C133°F3 cm1,2 inch00:50

Groenten temperatuur

lijntekening ui

Sous vide temperatuur groenten

Type groente°C°FDikte cmDikte inchTijd (uren)
Aardappelen85°C185°F2 cm0,8 inch01:30
Aardpeer85°C185°F2 cm0,8 inch01:30
Artisjok85°C185°F3 cm1,2 inch01:30
Asperge (witte en groene)85°C185°F1 cm0,4 inch00:45
Aubergine85°C185°F2 cm0,8 inch01:00
Bieten85°C185°F3 cm1,2 inch02:00
Bloemkool85°C185°F4 cm1,6 inch01:30
Bosui85°C185°F1 cm0,4 inch00:45
Broccoli85°C185°F2 cm0,8 inch00:45
Champignons85°C185°F1 cm0,4 inch00:30
Cherrytomaat85°C185°F1 cm0,4 inch00:30
Erwten85°C185°F2 cm0,8 inch00:45
Flespompoen85°C185°F3 cm1,2 inch02:00
Knolraap85°C185°F3 cm1,2 inch01:30
Mais85°C185°F3 cm1,2 inch02:00
Pastinaak85°C185°F2 cm0,8 inch01:30
Pompoen85°C185°F3 cm1,2 inch02:00
Prei85°C185°F2 cm0,8 inch01:00
Radijs85°C185°F1 cm0,4 inch00:30
Schorseneren85°C185°F2 cm0,8 inch01:30
Ui85°C185°F2 cm0,8 inch01:30
Venkel85°C185°F2 cm0,8 inch01:30
Witlof85°C185°F2 cm0,8 inch01:00
Wortel85°C185°F2 cm0,8 inch01:30
Zoete aardappel85°C185°F2 cm0,8 inch01:30

Eieren temperatuur

ei lijntekening

Sous vide temperatuur eieren

Type ei°C°FTijd (uren)
Eidooier (los)65°C149°F0:45
Hardgekookt ei70°C158°F1:30
Zachtgekookt ei63°C145°F0:45

Veiligheidsmaatregelen bij sous vide koken

Hoewel sous vide een veilige kookmethode is, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen:

  • Zorg ervoor dat het voedsel volledig is ondergedompeld in het waterbad om een gelijkmatige bereiding te garanderen.
  • Gebruik alleen voedselveilige zakken die bestand zijn tegen hoge temperaturen en speciaal zijn ontworpen voor sous vide koken.
  • Laat het voedsel na het sous vide koken niet te lang op kamertemperatuur staan om de groei van bacteriën te voorkomen.

Disclaimer

Houd er rekening mee dat alle aangegeven temperaturen en tijden op deze pagina een richtlijn zijn. De exacte temperatuur kan variëren afhankelijk van de gewenste gaarheid, persoonlijke voorkeuren en kwaliteit van je sous vide apparatuur. Om ervoor te zorgen dat het vlees veilig en grondig gaar wordt, is het belangrijk om de minimale aanbevolen temperaturen te respecteren.

Het is altijd aan te raden om de exacte temperatuurinstelling te controleren met behulp van een betrouwbare vleesthermometer van hoge kwaliteit. Op die manier kunt u zowel de gewenste gaarheid bereiken als ervoor zorgen dat het vlees op de juiste temperatuur is om eventuele schadelijke bacteriën te doden.

Veiligheid en kwaliteit gaan hand in hand bij het bereiden van voedsel, dus vergeet niet de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om een heerlijke en veilige maaltijd te garanderen. Wij zijn niet verantwoordelijk voor het veilig garen van jouw voedsel.

Veelgestelde vragen

Is het mogelijk om te veel te garen met sous vide?

Ja, het is belangrijk om de aanbevolen temperaturen en tijden te volgen om overgaring te voorkomen. Sous vide koken kan echter helpen om voedsel minder snel te overgaren dan traditionele kookmethoden.

Kan ik bevroren voedsel rechtstreeks sous vide koken?

Ja, sous vide koken is een uitstekende methode om bevroren voedsel te bereiden. Je moet echter de kooktijd verlengen om ervoor te zorgen dat het volledig gaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *